Saturday, November 16, 2013

BOS! Mintak RM 8 juta setahun untuk orang Melayu di Negeri Sembilan, boleh?

1. Baru-baru ini dilaporkan dalam akhbar arus perdana bahawa sebanyak RM 20 juta daripada rizab Kerajaan Negeri Sembilan akan diperuntukkan untuk tabung khas dikenali sebagai Tabung Amanah Penyelesaian Masalah Rakyat (TAPMR) bertujuan untuk menyelesaikan pelbagai masalah rakyat seperti bencana alam dan kerosakan infrstruktur tanpa menunggu pembentangan dan kelulusan Belanjawan Negeri untuk menyelesaikan masalah rakyat.

 2. Menurut Menteri Besar lagi RM 20 juta ini akan diambil dari rizab Kerajaan yang terkumpul iaitu sebanyak RM 438 juta dan wang ini boleh digunakan secara terus untuk menyelesaikan masalah rakyat.
3. Tahniah dan syabas diucapkan kepada Menteri Besar dan pihak Kerajaan negeri yang dapat mengumpul rizab yang banyak dan dapat digunakan untuk manfaat rakyat. Berdasarkan fakta ini rasanya Kerajaan negeri tidak mempunyai masalah kewangan jika suatu Tabung untuk menyelesaikan permasalahan ekonomi Bumiputera/Melayu turut ditubuhkan di Negeri Sembilan. 

4. Seharusnya juga penubuhan Tabung ekonomi Bumiputera/Melayu tidak akan mengundang isu atau perbahasan yang panjang dalam Sidang DUN di NSDK. Ini kerana Agenda Memperkasakan Ekonomi Bumiputera telahpun dijadikan dasar negara oleh DS Najib melalui ucapan beliau semasa merasmikan Majlis Agenda Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera baru-baru ini. Jika mahu, Kerajaan negeri hanya mengambil serta menggunapakai (adopt)dasar ini dalam pentadbiran Kerajaan negeri. Lagipun untuk meluluskan dasar ini tidak memerlukan sokongan 2/3 majoriti dalam Dewan Undangan Negeri, hanya majoriti mudah , memadai.Persoalannya, wujudkah kehendak politik (political will) di pihak Kerajaan negeri untuk mengambilpakai serta melaksanakannya?

5. Mewujudkan tabung ekonomi Bumiputera/Melayu boleh dilihat sebagai salah satu tindakan afirmatif (affirmative action) dalam usaha ke arah memperkasakan ekonomi Bumiputera/Melayu.Ia bukanlah suatu yang rumit dan tak perlu sampai RM 20 juta pun. Cukuplah RM 8 juta setahun! RM 1 juta untuk setiap kawasan Parlimen di Negeri Sembilan.Masalahnya, sepanjang Menteri Besar memegang tampuk pentadbiran negeri ini tidak pernah ada khabar tabung atau usaha sebegini ingin diwujudkan untuk manfaat orang Melayu!

6. Diandaikan RM 1 juta diperuntukkan untuk dana bagi memperkasakan ekonomi Bumiputera/Melayu untuk setiap kawasan Parlimen dan jumlah tersebut dipecah bahagikan kepada pakej pinjaman mikro berjumlah RM 20,000 maka seramai 50 orang usahawan kecil melayu di setiap kawasan parlimen boleh menerima manfaat untuk memulakan perniagaan mahupun untuk mengembang/memajukan perniagaan yang sedia ada.Jika dijamakkan dalam setahun, seramai 400 usahawan kecil bumiputera/Melayu dapat dibantu dan dalam tempoh 5 tahun dianggarkan seramai 2000 usahawan Bumiputra/Melayu dapat dibantu atau diberikan manfaat di Negeri Sembilan. 

7. Dengan cara ini usahawan Melayu/Bumiputera di Negeri Sembilan ini dapat mempertingkatkan daya serta keupayaan untuk menjana serta mempertingkatkan aktiviti ekonomi di Negeri Sembilan. Ini juga adalah selaras dengan saranan Tun Dr Mahathir yang menyarankan agar ekonomi domestik diperkasakan demi untuk melonjakkan ekonomi negara dalam menghadapi ketidaktentuan ekonomi global.

8. Ini juga selaras dengan pandangan “memberi pancing/jala kepada orang agar dia boleh memancing atau menjala ikan dan menjual ikan untuk pendapatan”. Itu adalah lebih baik dari memberi orang itu makan ikan setiap hari! 

9. Sekarang ini apa sahaja perancangan serta tindakan akan disusuli dengan pertanyaan “Apakah K.P.I nya (Key Performance Index)? Senang sahaja….jika usahawan yang dibantu itu dapat membelikan kereta “MINI COOPER” untuk anaknya kerana berjaya mendapat 5A dalam UPSR, maksudnya perancangan serta tindakan itu telah berjaya! 

10. Oleh itu…Bos! Mintak RM 8 juta setahun untuk orang Melayu di Negeri Sembilan, boleh?

No comments:

Post a Comment